Намери почивка

Информация за Куба


Това е най-прекрасната земя, която някога е виждало човешкото око", възкликва Христофор Колумб на 27 октомври 1492 г., когато вижда Куба за пръв път. Куба, перлата сред огърлицата от Карибските острови, извиква асоциации за кубалибре, салса и колоритна карибска емоционалност. Ако мечтаете за уюта на колониални градчета, за идилията на Робинзон Крузо и пищната феерия на "Тропикана", за безбройни малки островчета, пръснати като смарагди в топлите Кариби, за дъх на пури и ром, за хората, запазили своята детска наивност- за всичко, което е очаровало първо Колумб, а после Хемингуей - Куба е отговорът на вашите очаквания. А с отмирането на деня и последните слънчеви лъчи, сюреалистичното спокойствие на коприненобелите пясъци отстъпва на звуците на нощния живот и неговите изкушения...Милиони посетители от цял свят идват тук заради райски плажове, сякаш специално сътворени, за да доставят наслада на окото. Те преставляват дълги и широки пояси от ситен бял и черен пясък, който не се нагрява дори и от най-силното слънце. Тук има и огромно коралово пространство с дължина над 10 километра и дълбочина от 10 до 30 метра, където човек се чувства като в огромен аквариум, а средната температура на водата през цялата година е 24°С. Топлото и прозрачно море е в сини и бледозелени оттенъци, а видимостта под водата е до 30 метра дълбочина. Приливите са слаби и няма силни течения, а кораловите бариери на повечето плажове ги защитават от големи вълни. 
  
КЪДЕ Е КУБА?
Кубинският архипелаг, състоящ се от Куба - най-големия остров в Антилите и още 4195 острова с площ 111 000 кв.км., е разположен в Карибско море на входа на Мексиканския залив. Латиноамериканската островна държава с излаз на Карибско море, Мексиканския залив и Атлантическия океан е разположена на дългия около 1250 км и широк 190 км  едноименен остров. На север протокът Флорида отделя Куба от САЩ, а на изток Наветреният проток я разделя от остров Хаити. Най-близкият и южен съсед е остров Ямайка. Дългата брегова линия на остров Куба е разчленена от стотици естествени заливи, рифове и полуострови. На Република Куба принадлежат още сравнително големият остров Хувентуд (бившия Пинос) и около 1600 малки островчета, повечето от тях незаселени. Бреговата и линия е 3580 км. Релефът е предимно равнинен, като възвишенията и планините заемат 1/3 от територията. Най-висока планинска система е Сиера Маестра с вр. Туркино (2 005 м).

КЛИМАТ
Климатът е умерен субтропичен и топъл - 330 слънчеви дни в годината. Има два сезона - дъждовен от май до октомври и сух - от ноември до април. Средната температура на въздуха е 25.5°С, а на водата - 20°С. Средната януарска температура  е 22°С, а през юли-август, около 28°С. Чести са ураганите, придружени с проливни дъждове.

ВАЛУТА
Кубинско песо= 100 сентавос
1 евро = 1.18 песо
В периода до 2004 г. паралелно с песото се използва и щатския долар, докато долара е заменен напълно от конвертируемо песо. Курсът му е приравнен към курса на щатския долар, при съотношение 1:1.08. Всяка обмяна на USD в кубински 'convertible pesos' се облага с 10% такса! Препоръчваме ви при пътуването до Куба да носите евра, които на място можете да обмените без да заплащате такса. Не се приемат кредитни карти, издадени от американски банки. При влизане в страната следва да се декларира валута на стойност над 5000 долара. При покупка на вещи или ползване на услуги, заплащане на хотел и при посещение на барове, кафенета и ресторанти, за чужденците цените са в щатски долари. Кредитни карти от американски банки нe са валидни.
  
ЕЛЕКТРИЧЕСТВО
Електромрежата е с напрежение 110 волта. Щепселите и контактите не отговарят на европейските стандарти. Затова е нужен адаптер, който е по-добре да носите със себе си. В много от модерните хотели напрежението е 220 волта. 

ЧАСОВА ЗОНА
UTC-5
  
КУХНЯ
Кухнята е повлияна от испанската, френска, индианска и други култури - вкусни рибни, птичи и месни блюда, ориз, фасул, плодове и разбира се прочутите кубински коктейли - Мохито, Куба Либре и Дайкири.
  
ТРАНСПОРТ
На много места може да се наеме кола – от “олдсмобил” до открит джип, мотопед или велосипед. Цената за наем на превозно средство започва средно от 45 $ за денонощие, но пък цената на бензина е почти два пъти по-висока от европейския стандарт.
  
ПАЗАРУВАНЕ
Като сувенири и подаръци можете да изберете изделия и украшения от черен корал. В съчетание със сребро изглежда особено ефектно. Хубави са също така изделията от черупка на костенурка, особено гривните и шнолите. Почти никой не си тръгва от Куба без да си купи една-две бутилки кубински ром и истински кубински пури. Когато купувате изделия от крокодилска кожа, искайте от продавача лиценз за износ, тъй като в противен случай сувенира ще ви бъде иззет от митническия контрол. Въпросните лицензи се издават по принцип само в магазините, и макар че на пазара изделията от крокодилска кожа струват 3-5 пъти по-евтино, там не се издават лицензи за износ.


 

Nike Roshe Run Pas Cher Roshe Run Pas Cher New Balance Pas Cher Basket New Balance New Balance Femme NB Pas Cher Omega Replica Sale Cheap Rolex Watches Replica Rolex Watches Replica IWC Watches Replica Omega Watches Replica Patek Philippe Replica TAG Heuer Watches Replica Cartier Watches Cheap Rolex Watches Rolex Watches For Sale Rolex Watches Prices Rolex Watches For Women Rolex Watches For Men Cheap Designer Watches Rolex Replica Watches