Намери почивка

Информация за Чехия


 

Чехия е една от най-посещаваните страни в Европа. Тя има стратегическо местоположение, в сърцето на стария континент и граничи с Полша, Австрия, Словакия и Германия. Населението й наброява близо 10,5 млн. души. Разделена е на три исторически области – Бохемия, Моравия и Чешка Силезия. Неин главен град и столица е Прага.

Чехия има интересна и бурна история. Тя е създадена през 10 век, а през 12 век става част от Свещената Римска империя. По-късно в Чехия се разраства  т.н. Хуситско движение, имащо национално – освободителен характер и антикатолическа насоченост. Към средата на 16 век, държавата е обявена за автономна област в Хабсбургската империя. От 1933 година насам Чехия е суверенна държава.

 Несъмнено най-красивият и прекрасен град в Чехия е Прага. Историческият център е едно вълнуващо място, което вдъхновява и поразява с уникалността си. А гледката към хълма Храдчани и крепостта извисяваща се на него, няма равна на себе си по красота и великолепие. Посещението на Прага ще ви остави само незабравими спомени. Този забележителен европейски град е съчетал в себе си духа на различните исторически епохи, архитектурно богатство и културно наследство.

Бърно е вторият по-големина град в страната и също отправна точка за хиляди туристи ежегодно. Тук интерес представляват готическата катедрала „Св. Св. Петър и Павел“, Операта, замъкът Леднице и Пернщайн и др.

Кутна хора е малко градче в областта Бохемия. Този същински музей на открито е с население около 22 хил.души и е част от списъка на Юнеско за световното наследство. Църквата Св.Барбара е една от главните атракции в Кутна хора, строена в продължение на близо 6 века.

Зноймо е китно и спокойно селище, където туристите откриват уют, приятна обстановка, вкусна кухня и интригуващи забележителности. Зноймо е приятно и уредено градче, където наред с новите постройки, се издигат и възхитителни готически шедьоври.

Чешки Крумлов е друго градче, което е записано в списъка на Юнеско. Разположено живописно по бреговете на река Вълтава, то впечатлява с красивата си архитектура, удивителни старинни здания и  замъкът Чешки Крумлов, който е един от най-големите в Чехия. Ежегодно в селището се организират фестивали и концерти, като особено се тачи празникът на розата.

На тези, които им предстои да посетят Чехия, можем само да им пожелаем невероятни мигове!