Намери почивка

Информация за Малта


 

Малта е малка, но безкрайно очарователна островна държава, разположена в сърцето на Средиземно море, на близо 90 км. от Сицилия, Италия. Простира се на обща площ от 320 кв.км., а населението на страната наброява около 400 хил. души.

Макар че географски Малта е част от континента Африка, тя е член на Европейски съюз от 2004 година. Малта е най-малката държава в рамките на Съюза – и по площ и по брой на населението.

Малта е атрактивна туристическа дестинация за посетители от цял свят. И това не е никак странно – със своето  древно минало и историческо наследство, интригуващи обичаи и култура, танци и карнавали и  красиво море, страната е истински рай и предлага по нещо за всеки.

Важна част от историята на страната са рицарите от монашеския орден на Свети Йоан Йерусалимски. Островът попада под властта на ордена през 1530 година. До 1964 година Малта е под влиянието на Великобритания, но след това получава своята независимост.

 Държавата се състои от три  живописни острова – Малта, Гозо и Комино. Всеки един от тях се характеризира със собствен чар и неповторимост. Заради високите температури през цялата година и горещия климат,  островите обаче не са покрити с гъста и буйна растителност. Скалистото крайбрежие прави Малта уникално и вълшебно място за почивка.

Малта определено не е кътче, което ще ви разкрие великолепна природа и зелени пейзажи. Но това е земя на древни народи и цивилизации, които са оставили в наследство приказна архитектура и прекрасни паметници. Всичко наоколо говори за богатата история на острова и пищната му култура. Малта е всеизвестна със старинната си архитектура, която няма равна на себе си по красота и изящество.

Столица на Малта и най-красив град на острова,  е Ла Валета. Валета води началото си от 1566 година, когато е основана от лидера на йоанитския орден -  Жан Паризо дьо ла  Валет. Един от най-пленяващите архитектурни шедьоври е сградата на Парламента,  построена през 1571 – 1574 година. На територията на града има общо 320 архитектурни паметника, което е доста впечатляващ факт. Градът е изграден на принципа на координатната мрежа на улиците, което спомага на морския бриз да преминава свободно през целия град и въздуха да се циркулира.

Друга притегателна точка на острова е местността, наречена „Синята лагуна“. Там  морските води са кристално чисти и прозрачни и са истински рай за туристите. Мястото е изключително красиво и вдъхновяващо. Има отлични  възможности за практикуване различни видове водни спортове.

Значителна роля за развитието на местния туризъм имат не само многовековните здания, крепости, катедрали и дворци, разпръснати из цялата територия на острова. От голямо значение са и пищните обичаи и богата култура на тамошното население, множеството фестивали, които ежегодно се организират.Морето и чудесата на подводния свят също са примамливи за посетителите.

Изживейте незабравими спомени, като посетите Малта!