Намери почивка

Информация за Перу


Официално наименование Република Перу 

Държавно устройство Президентска република 

Официален език Испански език и кечуа; други-аймара 

Религия християни-98,2 % (католици-98,5 %, протестанти-1,5 %), местни вярвания и култове-1%, други-0.8 % 

Часово време (-8 часа) лятно часово време; (-7 часа) зимно часово време 

Парична единица Нуево сол (S/.)=100 сантима 

Столица Лима ( 6,4 млн.жители ) 

Големи градове Каляо (750 хил.жит.), Арекипа (700 хил.жит.), Трухильо (600 хил.жит), Чиклайо(480 хил.жит.), Куско (300 хил.жит) 

Територия 1 285,2 хил.кв.км 

Население 27 925 628 жители
По дължина на тихоокеанското крайбрежие е разположена пустинната равнина Коста, а над нея се издига планинската верига Анди. Източните части на Перу са заети от Амазонската низина, която на юг преминава в предпланинската равнина Монтано. Езерото Титикака е най-голямото планинско плавателно езеро и е разположено на границата между Перу и Боливия. Намира се на 3810m надморска височина. Интересни и внушителни обекти са крепостта Мачу Пикчу, Колка — най-дълбокият каньон в света, долината Урабанба и мн. други.

Климат
Независимо, че Перу е държава разположена на Екватора, в страната не преобладава тропичния и екваториалния климат. През лятото има много обилни валежи.

История
Първите форми на живот по територията на Перу са открити през 11 000 г. пр. Хр. Перу е страна с хилядолетна преинкска култура. Едно от коренните населения в Перу са инките, които са прекосили Тихия океан между 3000 и 1800 г. пр. Хр. През 1532 г. идват завоеватели от Испания начело с Франсиско Пизаро и завладяват Перу. От тогава започват и еднаквостите между испанци и перуанци.
Думата „Перу“ произлиза от Birú, името на местен владетел, който живеел близо до залива на Сан Мигел, Панама, в началото на 16-ти век. Когато бил посетен от испански изследователи през 1522, това било най-южната част на Новия свят, за която европейците знаели. Заради това, когато Франсиско Пизаро проучил регионите на юг решил името на новооткритата земя да бъде Birú или Перу. „Испанската корона“ дава правен статут на името през 1529 г.

Държавно устройство
Перу е президентска демократична република с многопартийна система. Според конституцията президентът е първи в правителството и е избиран за 5 години. Настоящ президент — Алан Габриел Лудвиг Гарсия Перес. Той има конституционно право да назначава министър-председателя. Правителството е съставено от 120 члена избирани посредством избори из цялата страна за 5 годишен мандат[1]. Гласуването се извършва от перуанските граждани между 18 и 70 годишна възраст[2]. Партията победителка — Peruvian Aprista Party — е избрана благодарение на 52,6% от гласовете на всички гласували и така добива правото да заеме 36 места в правителството.

Административно делениe
Територията не Перу е разделена на 194 провинции , които са обединени в 25 региона . Столицата Лима е провинция с особен статут, която не е част от никой регион, а Каляо е единствената провинция в едноименния регион. Провинциите на Перу се подразделят на общо 1821 окръга