Намери почивка

Информация за Чили


Република Чили е държава разположена в югозападната част на Южна Америка. Територията на страната е като тясна ивица простираща се по крайбрежието на Тихия океан (дължаната й е 4329 км при ширина около 170 км). На север граничи с Перу, на североизток с Боливия, на изток с Аржентина, а на юг пролива Дрейк я отделя от Антарктида. В състъва на страната влизат островите Пасха, архипелагът Хуан Фернандес, част от остров Огнена земя в южната част на страната и множество по-малки острови(Сан Амбросио, Сан Феликс, Диего Рамирес, Сала и Гомес, архипелаг Чонос и др.) На територията на страната има както действащи, така и спящи вулкани. Общият им брой е 600. По бреговете на океана има многобройни лагуни с великелепни плажове. Недалеч от Сантяго се намира най-популярния курорт в страната Виня дел Мар – "град градина ", наречен така заради многобройните си паркове и градини. Независимо че крайбрежните му води не са подходящи за къпане, заради ниската си температура той си остава известен с шумните музикални фестивали, които се провеждат ежегодно в третата седмица на февруари.

Столица: Сантяго 

Обща площ: 756 хиляди кв. км

Население: около 15,8 милиона души. Основно чилийци (метиси), индиански племена и потомци на преселници от Еврапа (немци, французи, баски, ирландци, хърват).

Език: Испански ("кастелано"). Използват се също английски, немски, аймара, араукана, мапуче и езици на други етнически групи.

Религия: Католици - около 80%, протестанти - 13%.

Валута: Чилийско песо. Използват се и щатски долари.

Транспорт: Пристанища - Валпараисо, Антофагаста, Пунта Аренас. Главно международно летище - Сантяго.
От София до Сантяго - 12 743 км

Цената на двупосочен билет от София до Сантяго е 850 евро.

Местни особености: При общуване с местните жители избягвайте да обсъждате политически теми, особено що се касае до управлението на Пиночет. Употребата на спиртни напитки и пушенето по улиците се смята за липса на възпитание.

Какво да си купите: Най-разпространени са стоките от кожа, мед и вълна. Популярни са и плетените кошове и изделията от сребро.

 Какво да пробвате: Разбира се местната кухня и преди всичко "ломо а ля побре" (късчета говеждо с гарнитура от пържени яйца и картофи), задушено месо със зеленчуци «локро», бифтек с картофи, яйца с лук "бифе-а-ля-побре"; запечен на скара дроб с колбаси "париляда". По крайбрежните райони са широко разпространени ястията от морски продукти, за най-вкусни се смятат "манчас-а-ла-пармезана" (запечени с пармезан раци) и огромните омари на остров Хуан Фернандес. Към екзотичните местни блюда може да се отнесе супата от морски таралежи.
Важно място на масата заемат царевичните тортили и "хумитас" – варена царевица с различни добавки, завита с царевични листа и разнообразните палачинки и особено тиквените "сопайпиляс". За визитна картичка на местната кухня се смятат и голямото разнообразие на всевъзможни плодове. Традиционна напитка за чилийците е чаят (черен и зелен). Ако сте любители на алкохола опитайте "писко" – ликьор приготвян по старинна рецепта от специално отгледано вино. Писко обикновенно се пие смесен с лимонов сок, пудра захар, разбит яйчен белтък или кока кола сервиран с много лед. Много популярни са и чилийските вина. За разлика от европейските местните вина се правят от изключително качествено грозде и по специална рецепта, която им позволява да получат изключително ароматен и наситен вкус.
Съвети: Нивото на престъпност и корупция в Чили е най-ниското в цяла Латинска Америка. В страната има забрана за пушене в държавни учреждения, автобуси, стадиони, училища и болници. Нарушителите се глобяват с 15 000 песо ($30). В неделя и по празниците е затворено почти всичко. Да обмените валута, да се настаните в хотел или да си купите самолетен билет в тези дни е практически невъзможно. Бакшишите обикновено са 10% от сметката, но често са включени в общата сума. В такситата бакшиши не се оставят. На пазарите и в частните магазини може да се пазарите. Цените в страната не са високи, но пък в съседните е по-евтино.

Забележителности
 Сантяго
Сантяго де Чили – огромен град разположен в едноименната плодородна долина във вътрешността на страната, на 100 км от океана. Столицата е икономически и културен център на страната, в който живеят повече от 5 миллиона души. Градът е основан през февруари 1541 година от испансия конкистадор Педро де Валдивия, и до този момент се смята за една от най-необичайните столици в света. Небостъргачи от стъкло и бетон си съседстват с многобройни църкви от XVIII век, жителите с еднакво удоволствие носят както делови костюми, така и традиционни племенни одежди, а луксозните райони Провиденсия и Лас Кондес са обградени от къщите на бедните "калямпас". При това нивото на живот на местното население е едно от най-високите на континента.
Център на града е площад Пласа де Армас ("Площад на оръжията ") с паметник на основателя Педро де Валдивия, а също така е монумента "Свободни Америки" и статуята на първия кардинал на Чили - Хосе Мария Каро. Около площада са съсредоточени болшинството исторически паметници – Къщата на губернаторите, сградата на Кралската Аудиенция (сега в нея се намира Историческия музей), колонадата на Фернандес Конча, цветния Меркадо Сентрал (Централния пазар), Катедралната църква, сградата Почтамта, пешеходната алея Пасео Аумада и дворцовият комплекс Ла Монеда - президентският дворец и мястото на "последния бои" на президента Алиенде.
Наблизо са разположени и Държавната опера и балет, планината Сан Кристобал известна със своята знаменита статуя на Дева Мария (висока 36 м), казино "Кумбре", обширни паркове, зоопарк и планинската железница "телеферико". В подножието на статуята на Девата папа Йоан Павел II е прочел меса по време на посещението си в Сантяго през 1984 година. В подножието на Сан Кристобал се намира разкошната Ботаническа градина, в която освен огромната колекция от растения може да посетите фолклорния център "Виктория" и винарната "Камино Реал". От многобройните паркове на столицата внимание заслужават Централният градски парк (1900 г.), който е обкръжен от многобройни колониални здания и различни увеселителни заведения, «Търговсият парк» представялващ зелен градски пазар, парк "Кинто Нормал" с многобройните си площадки за игра, а също така и парковете Балмаседа, Санта Лючия и Метрополитано. 
Районът Барио Белявиста, известен като "Парижкия квартал", е една от най-ярките области в града. Това е бохемски район с безбройни двуетажни вили в колониален стил, тихи алеи, «етнически» ресторанти и атрактивен пазар на занаятите, който се провежда вески петък и събота. Не по-малко колоритни са и районите Провиденсия, Ел Голф, Витакура и Лас Кондес, а също така и пешеходната улица Уерфонос и Република. Струва си да посетите църквата Св. Августина (1625 г.), базиликата Дева Мерседес, сградата на Католическия университет, базиликата на Ангелите в парка Балмаседа, сградата на Националната библиотека с мавзолей на Бернардо О'Хигинс, детските комплекси "Мапуче" и "Алеята на фигурите ".
Сантяго има и много музеи: Музей на съвременото изкуство, Национален музей на изящните изкуства, Музеят Сантяго в Каса Колорада ("цветната къща") и най-съвременният Планетарий материка. Особено внимание заслужва къщата-музей на великия чилийски поет Пабло Неруда, буквално врязана в скала в подножието на планината Сан Кристобал. Цялата равнина в южната част на града е един от най-големите винопроизводителни райони в света. По планинските склоновете около Сантяго са разположени многобройни ски-центрове.

 Валпараисо
Валпараисо или както го наричат местните – Валпо, намиращ се на 120 км северозападно от Сантяго е основно пристанище на Чили и вторият по големина град в страната. Именно от тук започва колонизацията, и тук могат да се видят невероятната смесица от култури и народи, станали свойствени за съвременно Чили. Валпо е едно от най-интригуващите места в Южна Америка. Заемащ най-стръмната ивица земя между бреговата линия и намиращите се наблизо хълмове Валпарисао е осеян от множество криволичещи улички, къщите са накацали по склоновете и до тях водят пешеходни пътечки и извити стълби и планински железници.
За център на града се смята площад Сотомайор, на който се намира паметник на капитан Артуро Прату. За забелжителност на града се смята Катедралната църква и живописният фонтан на площад Виктория, сградата на Парламента, Музеят на естествознанието, на изкуството ина морето. На градското пристанище Муеле Прат, на което е разположен пазара непрестанно кипи от хора, там са намират и многобройни крайбрежни ресторанти. Всяка една от планинските железници опасващи града си има собствено име. Ниската, крайморска част на града по-известна като "Ел Плано", е осеяна с тесни улици, на които са разположени магазини, банки, офиси и складове, «тълпящи» са около пристана, който е източник на благосъстоянието на Валпараисо. 

Пунта Аренас
Пунта Аренас е удивителен град на брега на Магелановия пролив. До откриването на Панамския канал това е било едно от най-големите пристанища в Америка. Днес не толкова голям център, но това не пречи да се смята за един от най-колоритните градове на страната. Градът е успял да съхрани следите от миналото си величие и разкошните си дворци. Регионалният краеведчески музей, деловият квартал в центъра на града и свободната икономическа зона Зона-Франка, а също така и хълма Ла Крус, с най-високата си час от която се открива великолепна панорамна гледка към целия град, пролива и северната част на Огнена земя – това са само малка част от интересните места на Пунта Аренас. Недалеч от града са разположени знаменитите Големи водопади, колониите от пингвини Отуей, пещерата Милодон, до която е разположен и планински курорт. 

Остров Пасха
Остров Пасха, известен още като Рапа Нуи, е вулканичен остров, който се намира в източната част на Тихия океан. Населението му днес наброява 2000 човека също е част от територията на Чили. Жителите на Пасха се прехранват от риболов и овцевъдство. Открит през 1772 г. от холандския мореплавател Рогевен на празника Пасха (Великден), островът е особено интересен с уникалните си образци на изчезналата култура на полинезийците – каменни скулптури и масивни дървени стълбове, покрити с писменост.
Смятан за най-уединеното кътче в целия свят, този остров е голям едва 24 км. Най-близката точка от човешката цивилизация се намира на 3600 км от острова – това е Валпараисо. На територията му няма нито река, нито езеро.
След като експедицията на Тур Хейердал повдигнала завесата над тайнственото минало на Рапа Нуи, той започнал да привлича хора от цял свят. За щастие само най-увлечените от тях се добират до тук. Всичко, свързано с миналото на острова, днес е забулено в тайна. Откъде са пристигнали неговите първи обитатели? Как въобще са открили това райско кътче? И най-голямата мистерия – защо са изваяли повече от 600 гигантски каменни статуи «моаи»? Те са направени от твърд вулканичен базалт и туфа, високи по 21 м и тежки повече от 200 тона. Някой от тях носят на главите си "шапки" от червен камък тежащи по 5 тона. На територията на острова няма шикозни хотели и плажове, всичко е много просто и естествено. Освен "моаи"-те си струва да се видят и каменоломните на склона на вулкана Рано Рараку, в който са направени статуите, многобройните образци на загадъчната писменост "ронгоронго", крепостта Аху Тахаи, Аху Акаханга – легендарната могила на първия крал на острова Хото Матуа, огромната могилна плоча с 15 статуи на Аху Тонгарики, церемониалното село Оронго, храмът Апу Винапу или просто да се разходите по безлюдните плажове с удивителен розов пясък.

 Архипелагът Хуан Фернандес
Архипелагът лежи по средата на Тихия океан на 650 км от западното крайбрежие и се състои от островите Робинзон Крузо (Мас а Терра), Санта Клара и Александър Селкирк (Мас а Фуера). Цялата територия на архипелага, станал известен блогодарение на романа на Дефо «Робинзон Крузо», е национален парк запазил уникалната си островна флора (гигантска папрат, райско дърво, мирта) и ята от птици. Туристите могат да посетят военния форт Санта Барбара, пещерата на Робинзон и залива Баха Камберленд.

Windows 7 key MB2-703 exam 200-120 test Windows 7 key 70-411 exam 200-120 dump Windows 7 key 70-411 test 70-410 test cheap Windows 7 key 200-120 exam 070-462 dump 200-120 test MB2-703 test 200-120 test 70-410 test 70-411 test 200-120 exam 070-462 dump MB2-703 exam 100-101 test 70-461 test 70-411 200-120 70-411 70-410 200-120 test MB2-703 test MB2-703 test 070-462 70-462 test 200-120 dump JN0-102 test 200-120 dump 70-410 test 200-120 exam 200-120 dumps 70-411 test 100-101 test 70-411 test MB2-703 dump 200-120 dumps 100-101 dumps 100-101 exam JN0-102 dumps 200-120 dumps 100-101 dumps MB2-703 test MB2-703 test 070-462 200-120 dump JN0-102 dumps 100-101 dumps 200-120 dumps MB2-703 dumps 200-120 dumps 200-120 dump 100-101 dump MB2-703 dump 100-101 test 200-120 test MB2-703 exam JN0-102 test 200-101 test 100-101 test Windows 7 key 100-101 test rolex replica watches replica watches for men Luxury Replica Watches Replica Watches Replica Watches replica watches for men Replica Watches replica watches for men rolex replica watches Replica Watches Luxury Replica Watches Rolex Watches Replica swiss replica watches swiss replica watches swiss replica watches swiss replica watches Rolex Watches Replica Rolex Watches Replica Rolex Watches Replica cheap Replica Watches cheap Replica Watches rolex replica watches cheap Replica Watches swiss replica watches swiss replica watches