Намери почивка

Информация за Мюнхен


Мюнхен (на немски: München) е център на германската провинция Бавария. Разположен е на река Изар и е третият по големина град в страната след Берлин и Хамбург. 
 

Население:

Около 1,6 млн. жители. 
 

Стопанство:

Финансов и търговски център. Локомотивостроителна, автомобилна (заводи "БМВ"), електротехническа, радиоелектронна, текстилна, пивоварна промишленост.

Мюнхен е един от новите икономически центрове в Германия, дори днес важни бъдещи промишлености като биотехнологии или Интернет са силно представени в „Weltstadt mit Herz“ (cosmopolitan city with heart). Градът е дом на много от централите на големи застрахователни компании като Allianz AG и Münchener Rück, на автопроизводителите BMW, фирмите за електроника Siemens AG и Infineon Technologies, както и на немските централи на McDonald’s и Microsoft. Освен това, Мюнхен е вторият град с най-много издателски къщи в света, като пред него е само Ню Йорк. Мюнхен се счита за столица на информационните технологии в страната. Неговото отношение към нововъведенията в областта се отразява върху останалите провинции, както и върху страната. 
 

Транспорт:

Транспортен възел с европейско значение. Мюнхенското международно летище е наречено на името на Франц Йозеф Щраус. Мюнхен има голяма транспортна система, включваща метро, влакове от предградията, трамваи и автобуси. Местният транспорт се наблюдава от Мюнхенската транспортна и тарифна организация (Münchner Verkehrs- und Tarifverbund, MVV). 
 

История:

Поселището е основано като Munichen през 1158 г. от Henry the Lion, херцог на Саксония, половин век по-късно му е даден статус на град и е укрепено. Първоначално, епископ Ото фон Фрайзинг и Henry се карат за града пред императора в Райхстага в Аусбург. През 1180 г., при делото срещу Henry the Lion, Ото фон Вителсбах става херцог на Бавария. Неговата династия управлява областта до 1918-а. През 1255 г., херцогство Бавария е разцепено и Мюнхен става част от Горна Бавария.

През 1327 г. градът е напълно опожарен и по-късно построен отново от Лудвиг IV. През 1632 г. и по време на 30-годишната война градът пада под контрола на шведския крал Густав II Адолф, а през 1705 г. е отново завладян и върнат на Хабсбургите. Първото учебно заведение в града, Баварската академия на науките, е основано през 1759 г.

По това време градът вече бързо нараства и е един от най-големите в Европа. През 1806 г., става столица на Баварската държавa, със седалище на парламента и епархията Лангтаг. 20 години по-късно друго престижно учебно заведение, Landshut University, е основано в Мюнхен.

Много от най-красивите сгради в града принадлежат на този период, като всички са в архитектурния стил "максимилиан", кръстен на тогавашния крал, Максимилиан II. Тези сгради включват „Лудвигщрасе“, Ruhmeshalle и Кралския площад, построен от архитектите Лео фон Кленце и Фридрих фон Гертнер, както и статуята „Бавария“ с автор Швантхалер.

През 1882 г. градът е електрифициран и става домакин на Първото немско електрическо изложение. 19 години по-късно зоологическата градина Хелабрун отваря врати.

След Първата световна война, градът става център на нестабилност. На 19 ноември 1918 г. комунисти вземат властта, установявайки Мюнхенска съветска република (Münchner Räterepublik), която е свалена на 3 май 1919 г. от десните Freikorps, мнозина от които по-късно са привлечени от Адолф Хитлер и националсоциализма. През 1923 г. Хитлер и неговите поддръжници, концентрирани в Мюнхен, осъществяват т. нар. Бирен пуч (опит за преврат), с цел да свалят правителството на Ваймарската република и да заграбят властта. Бунтът е неуспешен, резултат е арестът на Хитлер и осакатяването на нацистката партия, по онова време практически непозната извън Мюнхен. Въпреки това градът става крепост на нацизма при идването му на власт в Германия през 1933 г. Заради важността му, нацистите го наричат „столица на движението“ (щабът на Националсоциалистическата работническа партия е там). Много Führerbauten („фюрер-сгради“) са построени около Кралския площад, някои са оцелели и до днес.

През 1938 г. е подписано Мюнхенското споразумение, преотстъпващо Судетската област, преди част от Чехословакия, на Германия. То е подписано от представители на Германия, Италия, Франция, Англия. Година по-късно, през 1939 г. Георг Елсер прави неуспешен опит за атентат с бомба срещу Хитлер.

Мюнхен е домакин на Летните олимпийски игри през 1972 г., по време на които група израелски атлети са убити от палестински терористи. 
 

Забележителности:

Мюнхен е популярна туристическа цел. Има ред важни музеи и галерии, сред които изпъкват трите пинакотеки: Старата, Новата и Пинакотека на модерното изкуство. Преди Първата световна война той е средище на художниците от групата Синият конник (Der Blaue Reiter).

Други известни туристически атракции са Английската градина (парк в центъра красиви трасета за джогинг, езера, кафенета и дори нудистки площи), музея на науката Deutsches Museum и богато украсения часовник с движещи се фигури на фасадата на Кметството. Може би най-голямата атракция в Мюнхен е двуседмичният панаир Октоберфест. За първи път се провежда на 12 октомври 1810 г. в чест на сватбата на принц Лудвиг и принцеса Тереза фон Сакс-Хилбургхаузен. Празненствата приключват с конни състезания и в следващите години били продължени и доразвити в бирения фест, познат днес.

Други известни сгради в Мюнхен са Фрауенкирхе (Катедралата „Св. Богородица“) и Олимпийската кула, радио- и телевизионно съоръжение в някогашното олимпийско градче. Фрауенкирхе е една от най-впечатляващите сгради в центъра. Веднага се разпознава по двете си куполни кули, завършващи подобно на минарета, едната малко по-висока от другата.

Сградата на автомобилния гигант BMW с овалния музей е построена за Летните олимпийски игри през 1972 г.

Мачове от Световното първенството по футбол през 1974 г. са играни в Мюнхен. През 2006 г. той отново ще бъде домакин на няколко срещи, включително първата от Мундиала. През 2006 г. обаче срещите няма да се провеждат на олимпийския стадион, а на новия „Арена“. 
 

Личности:

Родени в Мюнхен

  • Франц Бекенбауер (р. 1945), футболист и треньор
  • Рудолф Мьосбауер (р. 1929), физик
  • Мари-Луиз фон Франц (1915-1998), швейцарска психоложка
  • Хайнрих Химлер (1900-1945), политик