Намери почивка

Информация за Тасос


Зеленият остров, така най-лесно и банално, но и най-точно може да се опише Тасос. Най-близкият до България гръцки остров (намира се на има-няма 300 километра от София) е разположен в Бяло море на около четири часа с кола от столицата. Привлекателен е с малките си, чисти и закътани плажове, обилна зеленина, хълмист терен, гостоприемни жители, отлично вино и великолепен пчелен мед. Мраморът е другата забележителност на Тасос, изнася се в цял свят.
Разположен на площ от 384.92 квадратни километра, островът има обиколка от 118 километра и на него постоянно живеят около 16 000 души. По време на туристически сезон (от май до септември)населението се увеличава драстично, но като се изключат централните части на няколкото главни града, навалица няма. 


Как да стигнем
Тук е моментът да се спомене, че най-добрият вариант да се стигне до Тасос е с кола. Във всеки друг случай за да обиколите острова ще се нуждаете от автомобил под наем, което при цена от минимум 35 евро на ден ще оскъпи доста екскурзията, особено ако искате да останете седмица или повече. Ако не искате да си развалите ваканционното настроение още в началото на пътя, ви съветвам до границата да не минете по царския път (Владая - яз. "Студена", Дупница и т.н.), който е в перманентен ремонт и в отвратително състояние. Далеч по-удобно е да излезете от София през Панчарево, да хванете шосето за Бистрица, Ковачевци и Белчин баня и да се включите в основния път при Дупница.
За влизане в Гърция и съответно прибиране в България вариантите също са два - през ГКПП Кулата и Илинден (край Гоце Делчев). И двата варианта са еднакво добри. Ние предпочетохме да минем през Кулата, за да посетим преди това Сандански, Рупите, Мелник и Роженския манастир - все места, които винаги си струва да видиш.
Вариантите за достигане до Тасос пак са два, тъй като до острова тръгват фериботи от Кавала и Керамоти. С първия се пътува по-дълго и съответно е по-скъп (16 евро на кола в една посока и по 3 евро на човек), а при другия навъртате още петдесет километра с колата, но пък плащате 10.40 евро за автомобила и по 2 евро на калпак. 


Отправната точка
Ако сте решени да видите всичко интересно на Тасос и сте с кола, ще ви е необходим ден, ден и половина. Отправната точка неизменно е главният град Лименас, където акостират и фериботите от континентална Гърция. Той е разположен в потънал в зеленина живописен залив, като още оттук започвате да се докосвате до античността. Близо до пристанището се намират останките от агората, древния пазар, който бил основно място за социални контакти, пазарлък и "бизнес сделки". Близо до него е входът на археологическия музей. В него могат да се видят предмети от седми век преди Христа до началото на миналия век.
Старият град, към който всеки местен ще ви насочи, е друга задължителна спирка. Близо до него се намират светилищата на Артемида и Дионисий, а нагоре по хълма са разположени Старият театър, Акрополът и храмът на Атина. Театърът е построен през V в.пр.н.е. и е събирал 2-3 хиляди зрители. През І век сл. н.е. е ремонтиран от римляните, за да може да се използва за гладиаторски игри. В наши дни всяко лято се играят представления, главно древни трагедии. Към забележителностите на столицата на Тасос през лятото се включват и таверните, както и пазарната улица. 


Различни маршрути
Старата столица на острова - Панагия, е подходяща втора спирка. Тя е запазила старата си градска архитектура, а разходката из тесните улички е истинско пътуване във времето. Къщите са белосани и покрити с каменни плочи вместо с керемиди, а животът тече в един непознат за съвремието ритъм. В Панагия си струва да видите местната църква и Пещерата на дракона. И задължително хвърлете поглед от тази височина към морето - гледката е приказна.
Алики е основната забележителност на Тасос и се намира на югоизточното крайбрежие на острова. Ако сте скарани с посоките, няма страшно, светилището е щедро обозначено с табели, изобразено е и на картички. Е, античното светилище разочарова, при среща "очи в очи", но всеки знае, че гърците са майстори в превръщането на мухата в слон, когато става дума за история.
Иначе малкото рибарско селище Алики е заключено между два залива и самото място е невероятно красиво. Езическият храм е издигнат през седми век преди Христа, като по това време градът е бил доста населен. През V-VI век на мястото се появява олтар, а впоследствие и базилика. За съжаление днес от този впечатляващ комплекс са останали само руини, част от които белязани от неизвестен съвременен "каменоделец" с неприлични изображения.
Продължавайки обиколката си на юг, стигате и до най-забележителния манастир на Тасос "Свети Архангел Михаил". Той е построен върху скалите над морето, но за да го разгледате, трябва да сте прилично облечени. Ако сте по летовническа "униформа", на място ви осигуряват панталони или дълга пола. Имайте предвид, че снимането е абсолютно забранено, като за разлика от нашите манастири, това правило не може да се "финтира" с някоя и друга банкнота. Така или иначе никой не може да ви отнеме видяното, а гледката към морето е може би най-забележителната на целия остров. 


Плажовете
Зеленият остров изобилства със закътани плажове, като излезли от романтичен филм. Повечето пясъчни ивици са трудно достъпни, но това пък е допълнителна тръпка. Не е изключено харесаният от вас плаж е превзет от нудисти, но все ще намерите и своето райско място да се наслаждавате на слънцето.
Любителите на катеренето и разходките сред планината също могат да открият своите маршрути, а за всеки случай ще спомена, че най-високият връх на Тасос се казва Ипсарио (1203 м), а най-добрата отправна точка за неговото щурмуване е град Теологос. 


Нощувки и забавления
Както за всяка туристическа дестинация, и в Тасос важи правилото, че има нощувки за всеки вкус и джоб. Островът разполага с пет къмпинга, над сто семейни хотелчета, в които двойна стая може да се наеме и за 50 евро, както и отдаващи се под наем луксозни еднофамилни къщи. Това, което липсва, за щастие са големите хотели мастодонти, характерни за по-комерсиалните гръцки курорти и българското Черноморие. Подробности за местата за нощуване могат да се открият в интернет и в много от туристическите агенции у нас, а най-полезният сайт поне според мен, е http://www.thassos-island.com , с немска и английска версия.
По отношение на храната и забавленията, към хотелите и в големите градове има таверни, барове и дискотеки, а цените са като в континентална Гърция.
На финала, преди да поемете към София, задължително спрете в Кавала - този град си заслужава цял отделен пътепис, но накратко - вижте римският акведукт, средновековната крепост, старият град и къщата на Мохамед Али. 


Малко история
Тасос се споменава за първи път в исторически източници през 1600-1500 година преди Христа, когато е населен от финикийците. През тези години се ражда и един от митовете за името на острова. Според него бог Зевс отвлякъл дъщерята на финикийския цар Агенор - Европа. Брат й Тасос тръгнал да я търси по света. Тасос спрял на острова да си почине, но привлечен от красотата му, така и не си тръгнал от него.
Според друг мит Тасос е Островът на сирените. Закътаните плажове идеално пасвали на срамежливите красивите жени с опашки на риба и прекрасни гласове, които омагьосвали всеки, чул техните песни. Пак според легендите сирените, които опитали да отклонят Одисей от неговия път, са живели именно на Тасос.
Митове много, но безспорно доказано е, че в древността траките са тези, които владеят острова най-дълго. Те започнали да разработват рудните находища на Тасос и да добиват изключително качествения бял мрамор, злато и дървесина. Приблизително през VII век пр. н.е. островът е колонизиран от водените от Телесикъл и сина му Архилоксос заселници от о-в Парос, а през 196 г. пр. н.е. той става част от Римската империя. През III век от новата ера Тасос преминава към Византия, а от 1455 г. до началото на ХХ век се владее от турците. От 19 октомври 1912 досега Тасос е гръцки, а в началото на Втората световна война закратко и български.