Намери почивка

Информация за Женева


Женева е вторият по големина град в Швейцария и най-големият град във френско говорящата част на страната. Женева е разположена на мястото, където от Женевското езеро се оттича в река Рона. Градът е столица на кантона Женева. Населението в рамките на града е 185 000 жители, а на метрополията, която се простира чак отвъд границата с Франция, е около 750 000. Женева е наричана “глобален” град заради присъствието на редица международни организации, включително и европейското седалище на ООН. Проучване от 2006г. поставя Женева на второ място по стандарт на живот в света след Цюрих.


История
Женева се е казвало древното келтско селище, основано на това място. Името се появява за първи път в описанията на войната в Галия, направени от Юлий Цезар. Името на града е идентично с името на лигурския град Геноа и означава коляно или глезен.
През 9-и век Женева става столица на Бургундия. Макар и оспорвана от франките, бургундците и Свещената римска империя на практика Женева през средновековието е управлявана от местните епископи чак до Реформацията, когато става република.
Заради работата на реформатори като Джон Калвин Женева често е била наричана протестантският Рим. През 16-и век тя става център на калвинизма.
Едно от най-важните събития в историята на града се нарича Л`Ескалад или падането на стените. За хората от Женева това събитие, което се чества всяка година, става символ на независимостта. Действието се развива през 1602г., когато се проваля последният опит на Савой да завладее града и да го превърне с столица на север от Алпите. Всяка година декември победата се отбелязва в стария град с демонстрации, конни паради и топовни изстрели.
Женева става кантон на Швейцария през 1815г. Първата от Женевските конвенции за защита на ранените и пленените по време на война е подписана в града през 1864г.


Международни организации
Женева е европейското седалище на ООН и тук се помещават много други международни организации. Сред тях са Европейската организация за атомна енергия, Международната организация на труда, Международният съюз за телекомуникации, Световната здравна организация, Световната метеорологична организация, Световната търговска организация и много други.


Транспорт
Край Женева има международно летище, свързано и с френските и швейцарските железници. Към Париж, Марсилия и Монпелие има директна връзка с TGV.
Градският транспорт се осъществява с автобуси, тролеи и трамваи. Транспортната мрежа покрива и голяма част от кантона, а няколко линии влизат и във Франция.


Култура и забележителности
Интересни места в Женева са Международният музей на Реформацията, стената на Реформацията, Цветната кула, Музеят по история и изкуство, Музеят на червения кръст и червения полумесец. Тук е и Дворецът на нациите, където се помещава европейската администрация на ООН.
Най-посещаваният паметник в града е катедралата Сен Пиер – място с уникална духовна и културна важност.
Друга известна атракция е Старият град. Тази елитна част от Женева е запазила духа на типичния европейски град от 18-и век. В Стария град са живели много известни хора, сред които композиторът Ференц Лист.
Най-известната забележителност в града е фонтанът Жет Д`О, разположен в Женевското езеро. Той изстрелва във въздуха водна колона с височина 140 м, която се вижда от по-голямата част на Женева.