Намери почивка

Информация за Йерусалим


Йерусалим (или Ерусалим) (на съвременен иврит: ירושלים Yerushaláyim, на библейски иврит: ירושלם, на арабски: القدس al-Quds) е древен град в Близкия изток от ключово значение за юдейството, християнството и исляма.
Съгласно конституцията на държавата Израел, Йерусалим е нейната единна и неделима столица. Палестинските автономни власти претендират Източен (Арабски) Йерусалим да стане тяхна столица. Повечето държави членки на ООН смятат за столица на Израел Тел Авив и затова техните посолства са в този град.
Йерусалим е град в Израел, намиращ се на Иудейското плато, западно от Мъртво море. 

Население: Около 500 хил. души 

Транспорт:

Свързан е с пристанището Яфа чрез жп линия, дълга 87 км. 

Стопанство:
Текстилна, фармацевтична, металообработваща, полиграфична промишленост. Обработка на диаманти.

Забележителности:
• Елинистични и римски архитектурни паметници.
• Раннохристиянски сгради (4 в.) - ротондата "Гроба Господен", базилики, крипти.
• Паметници на арабската архитектура (7-8 в.) - 8-стенната джамия "Кубат ас Сахра" (върху разрушения храм на Соломон).
• Църкви от 11-12 в. 

История:
Определя се като "свещен град" за християни, юдеи и мюсюлмани.

Първите данни за съществуването на Йерусалим се отнасят към средата на 2 век пр.н.е. Влиза в състава на много древни и средновековни държави. Твърде малко се знае за цитаделата, наричана Йевус, която Давид превзема през 1000 пр.н.е. и след като променя името й, прави от нея средище на еврейския народ през 1004 пр.н.е.. Неговият син Соломон построява великолепен храм, крепостни стени и дворец.

След смъртта на Соломон политическото и религиозното значение на Йерусалим запада. Разорен от асирийците, които опожаряват Соломоновия храм (587 пр.н.е.), градът е изграден отново по нареждане на цар Кир (към 536 пр.н.е.).

По-късно попада под владичеството на египетските Птолемеи и азиатските Селевкиди. Освободен е от Макавеите през 468 пр.н.е., Йерусалим е завладян от Помпей Велики, който поверява управлението му на Антипатор, чийто син Ирод Велики (414 пр.н.е.) издига и украсява Йерусалимския храм.

Почти веднага след смъртта на Ирод Юдея е присъединена към римската провинция Сирия и е управлявана от прокуратори, най-известен от които е Пилат Понтийски. По време на неговото управление е разпнат Исус Христос.

След въстание през 70 г. Тит завладява отново града, който по-късно е сринат до основи от Адриан (131 г.) и върху развалините му е създадена римската колония Елия. Константин Велики и източните императори издигат отново Йерусалим, но упадъкът на Византийската империя спира неговото развитие. Завладян от персите при Хозрой (614 г.), отвоюван от Хераклий (629 г.) и отново е завладян от арабите при Омар (636 г.), Йерусалим е последователно под властта на Омаядите, Абасидите и Фатимидите. През 1099 г. го превземат и кръстоносците, но през 1187 г. Саладин го завоюва отново. С малки изключения Йерусалим остава в ръцете на мюсюлманите до края на Първата световна война.

От 1920 г. до 1947 г. е административен център на Палестина (под британски мандат). По решение на ООН през 1947 г. е отделен като самостоятелна административна единица. В резултат на Арабско-израелската война (1948-1949 г.) градът е разделен между Израел (западна част) и Йордания (източна част). През 1950 г. правителството на Израел обявява западната част на Йерусалим за столица на страната, а през 1967 г. анексира и източната част на града.
С решение на ООН (1967-1971 г.) са отменени всички опити за анексия на Йерусалим.