Намери почивка

Информация за Флоренция


 

Флоренция (италиански: Firenze) е главен град на областта Тоскана и столица на провинция Флоренция. В периода 1865 - 1870 е и столица на Кралство Италия. Флоренция е разположена на река Арно, на площ около 102 км2. Флоренция се счита за люлка на западноевропейския Ренесанс. Градът е управляван дълги години от фамилията Медичи.

Население:
Около 356 000 души

Стопанство:
Машиностроителна, металургична, лека промишленост.

Транспорт:
Жп възел, аерогара.

История:
Селището е основано през 59 пр.н.е под лат. име Florentia (цветуща) от римски ветерани. По-късно се превръща в град, който през 4 в. става резиденция на епископ. След това Флоренция (итал. Firenze, старо име - Fiorenza) попада под властта на Византия, остготи, лангобарди и франки. В резултат от това населението съществено намалява до около 1000 души.
Възраждането на града започва през 10 в., а през 1115 г. Флоренция се превръща в автономна област. През 13 в. обаче се оказва въвлечена в бобрата между гибелини (поддръжници на германския император) и про-папски настроените гвелфи. През 1252 г. Флоренция въвежда собствена златна монета -флорин, високо котирана в Европа. Градът бързо се разраства и през 1340г. населението достига 80 000 души, но скоро чумата рязко намалява тази численост. Преди Черната смърт, около 25 000 са били включените в текстилната промишленост. Вълната и коприната са осигурявали голяма част от приходите на града. През 1382-1434 Флоренция попада под властта на фамилията Албизи, най-големите конкуренти на Медичите, но от 1400 г. Козимо Медичи задкулисно, но реално контролира града. Властта му произтича от подкрепата и сътрудничеството с новите емигранти. Фактът, че Медичите са били банкери на папата, също подпомага разрастването на тяхната власт. Козимо е наследен от своя син Пиеро ди Козимо Медичи, който впоследствие, през 1469 г., е наследен от внука на Козимо, Лоренцо. Лоренцо "Великолепни" е голям покровител на изкуствата, възлага работи на Микеланджело, Леонардо да Винчи и Ботичели. През 15 в. във Флоренция работят също Брунелески, Масачио, Донатело, Алберти, Гиберти, Гирландайо и мн. др.
След смъртта му през 1492 и заточението на сина му Пиеро през 1494, първият период на управлението на Медичите завършва с възстановяването на републиканското управление, Флоренция измества Торино като италианска столица през 1865, като става седалище на първия държавен парламент, но след 6 години е заменена от Рим. След като населението на Флоренция се удвоява през 19в., през 20 то се утроява с разрастването на туризма, търговията, финансовите услуги и индустрията. По време на Втората световна война, градът е под немска окупация за една година (1943-1944). Войниците на съюзниците са погребани в гробища извън града (Американското гробище е на около 9 км южно от града, британските войници са погребани на няколко километра източно от северния бряг на Арно)
През ноември 1966г. река Арно залива части от центъра, унищожавайки много произведения на изкуството. Не е имало предупреждение от властите, които са знаели, че вълната прижда с изключение на телефонно обаждане до бижутерите на моста Понте Векио.

Забележителности:
Застройка в готически и ренесансов стил.
 • Грοбът на Галилей
 • Кулата на Джото
 • Мостовете на Флоренция при залез
 • Галерия Уфици е един от най-известните музеи в Италия. Построен от Джорджо Вазари по поръчка на Козимо I Медичи, първоначално бил административна сграда за флорентинските магистрати. През 1765г. е превърнат в галерия и днес е един от най-известните музеи в света. Там се намират картини на Джото, Микеланджело, Рафаело, Рубенс, Ботичели, Тициан, Леонардо да Винчи и на още много известни художници.
 • Дворецът Векио (1298-1314) е построен в готически стил. В периода (1550-1565), той е превърнат в сграда на правителството и официална резиденция на Медичите. Пред него стои копие на скулптурата "Давид" от Микеланджело. Музейят на скулптурата се намира там, в т. нар. Лоджия деи Ланци (1376-1382). Това е едно от местата, където е сниман филмът "Ханибал", в който Антъни Хопкинс се превъплъщава в гениалния изкуствовед и сериен убиец Ханибал Лектър.
  Дворецът Пити. В него има много картини и скулптури от епохата на Ренесанса и барока.
 • Катедралата Санта Мария дел Фиоре, четвърта по големина в света, която е забележителна с кулата на Джото и със своя невероятно смел за времето си купол, дело на Брунелески. Той е двойно-черупчест сферичен купол без подпорни колони. Години по-късно Микеланджело използва същата конструкция, за да издигне още по-големия купол на базиликата "Свети Петър" в Рим.
 • Санта Мария Новела - църква на францисканците, строена след 1278, със стенописи от Чимабуе, Масачио, Гирландайо и др. Фасадата, облицована с черен и бял мрамор е в типичния флорентински стил (арх. Алберти, 1456-1470).
  Базиликата Санта Кроче, в която са гробовете на Галилей, Микеланджело, Макиавели, Росини, Данте и други известни личности.
 • Куполът на Санта Мария дел ФиореБазиликата Сан Лоренцо, която се намира близо до Галерия Уфици. Построена е също от Медичите през 15 век. Семейната гробница-параклис на Медичите при Сан Лоренцо е дело на Микеланджело (1521-1534) с е дни от неговите най-прочути скулптури.
 • Баптистерий (12 в.) с "Райската порта" с бронзови релефи от Андреа Пизано и Гиберти.
 • Фонтанът на Нептун
 • Покритият мост (Старият мост/Ponte Vecchio) - възможно от римско време, сегашният построен в 1345 г.
 • Градините Боболи (Giardino di Boboli)