Намери почивка

Информация за Хавана


Едно от най-вълнуващите кътчета на света това е Куба – страната, която никога не спи и безспир се забавлява под жарките лъчи на слънцето и веселите ритми на латино-танците.
Всеки себеуважаващ се кубинец трябва да умее да танцува. Истинско удоволствие е да гледаш как мъжете завихрят в шеметен танц жените, а после с лекота, хумор и свежа непринуденост завъртат и главата й... 

Местоположение : 

Хавана е столица, най-голямо пристанище и водещ търговски център на Куба. Градът е една от 14-те кубински провинции. Благодатното й разположение близо до Флорида позволява свободното пътуване до щата и обратно за по коктейлче в Маями или на латино парти в Хавана с много кубински пури, разбира се.

Забележителности :

Хавана е разделена ан две части – старият и новият град. Старата Хавана – това е сърцето на града, най-богатата колония на Латинска Америка. Тя е била пристанище на натоварените със съкровища испански галеони по пътя им от стария към новия свят (Aмерика).
Тесните улички в Старата част на Хавана приютяват изключително много сгради – може би една трета от цялото строителство на града.
Старата част на града е обявена за световното наследство на ЮНЕСКО през 1982 г.

Чайна Таун в Хавана

Китайският квартал в Хавана се оформя в града още в началото на 20 век, когато стотици хиляди китайски работници са докарани от испанците, за да заменят тъмнокожите роби. След като са се сдобили със свободата си в последствие, много китайски имигранти са се установили в Хавана. Там са процъфтявали китайски ресторанти, обществени перални, аптеки, кина, вестници на родния им език. Главната улица е пищно окичена с червени китайски фенери, а червени хартиени дракони танцуват по улиците

Хавана разкрива пред очите на всеки посетител впечатляващи архитектурни достижения, музеи, дворци, площади, църкви, крепости.

Музеят на декоративните изкуства е вдъхновен от френския ренесанс. Той помещава европейски съкровища от 18ти и 19ти век, много луксозни стоки, порцелан и др. красиви произведения на изкуството.

Националният музей на изящните изкуства излага произведения на кубински майстори, а други музеи помещават интересни колекции на мебели, сребро, керамични изделия, стъкло и др. древни артикули от колониалния период на страната.

 

Националният музей на изкуствата, където може да се насладим на прекрасните творби на Рубенс, Гоя и Веласкес е в момента затворен за реставрация.
Общо Хавана има около 50 музея на територията си - Музеят на финасите, Музеят на автомобилите, Музеят на революцията, Музеят на пурите, Музеят на танците и рома и мн др.
Всички по-малки музеи са в елегантни къщички в испански стил с въздушни дворове.

Културното богатство на Хавана също е впечатляващо – балет, театри, кина, танци, фестивали има постоянно. Те са вътре в пулса на самия град.

 


Забавление :

Хавана е очарователна. Там времето като че ли е спряло, а в същото време лети под забързания латино ритъм на меренге, румба и салса в едно.

Има безброй заведения, където хората се забавляват под звуците на латиното чак до сутринта. То е пропито в цялата страна и като че ли града вибрира с него.

Има прекрасни ресторанти, които предлагат типични кубински ястия.

Прекрасно място за разходка е Ботаническата градина в Хавана или алеята на океанския бряг.

Хавана е изключително колоритно място. На фона на цялата романтика, която обгръща града, абсурдите там, обаче няма как да не те шокират. Колите са като от автопарад на стари автомобили. Храна в магазините почти няма. Тока и водата са безплатни, но клетите кубинци са на режим на тока, а водата си я пълнят от специални резервоари.

Хаосът е пълен, бедността голяма, но настроението вълнуващо и приповдигнато. Това е Хавана – страст и пак страст, но не на кристали, а върху златни пясъци и 40-градусова жега.