Намери почивка

Информация за Ла Валета


Валета - крепостен град, “построен от джентълмени за джентълмени”, художествен град, градът на рицарите…, а с най-прости думички - административната столица на Малта.

 

В атмосфера на старинна култура, изящно изкуство, църкви и дворци, градът не може да ти омръзне. Разхождайки се по лабиринта от тесни улички, които са изпълнени с малки магазинчета за антики, няма начин да не се изкушиш и да си купиш сувенири на цена от 1 до 1000€.

 

 


Все пак Малта има репутацията на едно от на едно от най-добрите места за антиквариати в света, логично - има 7000-на история и толкова различни култури.

 

 


Градчето е малко, но със сигурност не можеш да видиш всичко, което предлага само с едно посещение. И след дълги обиколки можеш да си дадеш почивка на краката, отсядайки на някоя площадка или в едно от многото малки кафенца.

 

 


Премрял от глад след толкова много история и пищна архитектура трябва да опиташ малтийската кухня. В действителност тя е резултат от връзките на първите жители на острова и многобройните чужденци, превърнали Малта в свой дом.

Повечето специалитети са със сицилиански и арабски произход. Екзотичният микс на малтийската кухня вече не толкова непознат, а напротив – можеш да му се насладиш във всеки дом или ресторанти разположени в дворовете на замъци и дворци.

Рибният пай, заешкото задушено, говеждото с маслини и десертът „Касада” са само малка част от местните специалитети.

 

 


Това, което не бива да пропускате обаче, е хлябът. Някои са толкова запалени по него, че понасят със себе си цели самуни към самолетите си за вкъщи. Той се прави от прокисналото тесто, останало от партидите хляб, печени във фурната миналия ден. Събира се и отново се пече. Може би някога това е бил хлябът на бедняците, но сега се е превърнал в традиционния малтийски хляб.

Най-популярната закуска тук е “брушета”, която може да опитате във всеки бар по обед – закуската на фермерите и работниците: дебела филия хляб се потапя от едната страна в зехтин, след това се намазва с пюре от домати, парченца риба тон, кръгчета лук, скилидки чесън и топчета каперси.

 

 


Истинската атмосфера на Ла Валета са пазарите й. Нетипично за нашето разбиране за пазар, те са по-скоро място за срещи, общуване и размяна на клюки.