Намери почивка

Информация за Варадеро


Местоположение:
Легендарният плаж Варадеро се простира по дължината на северния бряг на полуостров Икакос. В началото на курортната зона се намират по-старите постройки, изработени предимно от дърво, а по-близо до центъра се разполагат модерните хотели, които шокират с лукса и невероятната си инфраструктура. Както всички курорти в Куба, Варадеро предлага на гостите си огромен избор от възможности за отдих и развлечения. Луксозните хотели и вили, изисканите ресторанти, игрищата за голф и неизброимите възможности за спортни занимания ви очакват на полуостров Икакос, светновноизвестен като курорта Варадеро – едно от най-красивите места в Куба. Хотелските комплекси се разполагат по цялата дължина на тесния провлак с дължина 18 километра и широчина само 700 метра, който буди възхищение заради огромните си плажове с тропически палми, прозрачни морски води и ситен пясък. Въпреки че Варадеро е един от най-известните курорти в Куба, плажовете никога не се препълват, тъй като заради огромната им дължина тук има място за всеки. С една дума, Варадеро е мястото, където трябва да отидеш и където непременно трябва да се върнеш!

Полезна информация:
Когато си тръгвате от Куба, ще трябва да платите "летищна" такса в размер на 25 песо за всеки закупен самолетен билет (заделете си тези пари предварително). Трябва да имате предвид, че вносът на хранителни стоки в Куба е забранен, а износът от Куба на животински чучела е забранен, а износът на пури – ограничен

Валута и кредитни карти :
В Куба е забранено свободното обращение на всички видове валута. Съгласно резолюция на Централната банка на Куба, местните валутни магазини работят вместо с щатски долари с конвертируеми кубински песо. Тези банкноти, които се различават от обикновеното кубинско песо по своето златно покритие (а също и с това, че са по-разноцветни), се емитират на острова и нямат никаква стойност извън границите му. Забраната е засегнала и други конвертируеми валути – евро, английската лира и т.н. Така че доларите, които кубинците и чужденците притежават, трябва да се обменят за конвертируеми песо по курс 1:1. Като при това за тези операции се взема комисиона в размер на 18 процента, а за другите твърди валути (евро, английска лира и др.) – в размер на 8 процента. В Куба се приемат основните международни кредитни карти VISA, MASTER, Diners CLUB. Единственото условие е те да не са издадени от американски банки. При тази операция също се взема комисиона в размер на 1,1124 процента. Финансови изисквания: При влизане в страната следва да се декларира валута на стойност над 5000 долара. При покупка на вещи или ползване на услуги, заплащане на хотел и при посещение на барове, кафенета и ресторанти, за чужденците цените са в щатски долари.

Транспорт:
На много места може да се наеме кола – от "олдсмобил" до открит джип, мотопед или велосипед. Цената за наем на превозно средство започва средно от 45 $ за денонощие, но пък цената на бензина е почти два пъти по-висока от европейския стандарт.

Парична единица:
От 8 ноември 2004 г. в Куба е забранен щатския долар. Тази стъпка е предприета в отговор на затягането от страна на САЩ на икономическите санкции спрямо острова. Сега кубинците, чуждите граждани и туристите могат да пазаруват в магазините само с местна валута – конвертируемото песо (то се използва за разплащане с туристи и е прикрепено към щатския долар при съотношение 1:1). Курсът му е приравнен към курса на щатския долар. При обмяна на щатски долари се взема комисиона в размер на 10 %. Но това правило не важи за еврото и другата твърда валута. Припомняме, че преди време доларът се използваше свободно в сферата на туризма: на практика се е работело само с щатски долари, и то в повечето случаи – само с банкноти с малък номинал.

Пазаруване:
Като сувенири и подаръци можете да изберете изделия и украшения от черен корал. В съчетание със сребро изглежда особено ефектно. Хубави са също така изделията от черупка на костенурка, особено гривните и шнолите. Почти никой не си тръгва от Куба без да си купи една-две бутилки кубински ром и истински кубински пури. Когато купувате изделия от крокодилска кожа, искайте от продавача лиценз за износ, тъй като в противен случай сувенира ще ви бъде иззет от митническия контрол. Въпросните лицензи се издават по принцип само в магазините, и макар че на пазара изделията от крокодилска кожа струват 3-5 пъти по-евтино, там не се издават лицензи за износ.