Намери почивка

Информация за Пенанг


Остров Пинанг е гъсто населен и  благоустроен с луксозни местенца за почивка. 

30 процента от населението му са китайци , 10 - индуси. Има много тайландци, корейци, непалци и малайци. 

Повече от 500 национални ястия атакуват обонянието на посетителите в многобройните ресторантчета. Само рецептите за приготвяне на лангуста са над 40. В рибните заведения от по-висока класа има огромни аквариуми, в които плуват кандидати за вашата вечеря - омари, гигантски скариди и тлъсти хищни мурени с триъгълни глави по 8 долара за 100 г. Резерватът на насекомите в Пинанг е нещото, което не бива да се пропуска. Там могат да се видят най-дебелите пъстроцветни пеперуди в цяла Малайзия - те са на специална "диета" от плодове и сладкиши, пръснати в подноси на всяка крачка. Но въпреки наднорменото си тегло са много красиви.

На бижута приличат и живите пълзящи гадини в Храма на змиите в Пинанг. Тъй като знаят, че отровните им зъби периодично се вадят, някои от посетителите обичат да играят на "малайзийска рулетка" - дърпат змиите за опашката и се надяват пазачите да са си свършили работата. Местните ще ви препоръчат и да не си тръгвате,без да сте опитали от Крака на Джек Не се плашете - това е плод с подсещаща за името си форма, известен само в Югоизточна Азия заради невъзможността да изтрае по-дълго на път.

Малайците изобщо обичат буквализмите. Близо до Лангкави се намира Островът на бременната, чиито очертания напомнят лежаща жена с голям корем. В центъра му има планинско вулканично езероподходящо за къпане с бистрата си вода с температура 27-28 градуса по Целзий. Ако сте дама и се натопите в него, все ще се намери някой местен шегаджия да подвикне на развален английски: "Внимавай, жено, ще забременееш!" Шегички...
Но съвсем сериозно не отказвайте да нахраните сомчетата в онази част от езерото, която е преградена като развъдник. За 50 цента ще ви продадат пакет с рибешки деликатеси, които можете да разпръснете по краката си във водата и да оставите сомчетата да ги намерят. Казват, че усещането при хилядите "целувки" на мустакатите сомчета
които гладно изсмукват всяко парченце храна от петите, глезените и прасците, е по-прекрасно и от най-добрия масаж.
Няма турист, който да си тръгне от Малайзия без батик - поличка, саронг, парео, шалче, покривка, каквото и да е... Цената на бройката не надвишава 10 долара, а като се прибави и украсената с пайети блузка с танцьорки и слонове от джоба ви излизат леко още 7 долара. Но пък сте сигурни, че никога няма да срещнете някой със същото облекло - всичко се прави ръчно, при свободен полет на фантазията. Най-хубавото е, че ако се увлечете в пазара, можете да свирнете на някоя велорикша. Колкото и да са ви пакетите, момчето ще ги натовари с песен на уста за дребни монети.