Намери почивка

Информация за Кушадасъ


Хайде да прекараме ваканцията в Кушадасъ! От година - две това изречение като че ли става все по-популярно, щом българинът реши да търси по-удачно мя сто за лятната си почивка. И във факта няма нищо чудно - нашенските курорти отдавна ни доскучаха, гръцките се оказаха красиви и чисти, но не много евтини, докато турските лека-полека взеха да печелят любопитството на мнозина. Вече хиляди българи поемат натам и се връщат с окрилени души, защото за де сет дни са успели да си починат, да доби ят приятен загар и да видят приказни неща. После правят проста сметка и откриват, че удоволствието им не е струвало кой знае колко, и ... след сладки приказки приятелите им вече са на път да ги последват.

 Най-търсеното райско място се нари ча Кушадасъ. Ненапразно всички туристически агенции у нас предлагат десетднев на ваканция там - все пак по-близо и по-евтино е от Анталия, а около него са разположени местата, където всеки любопитко би искал да стъпи. Древният Ефес, храмът на Артемида и домът на Св. Дева Мария са само на 15км, а знаменитият природен резерват Памуккале - на 250км. Да не говорим за изненадите, които ви очакват на всяка стъпка в градчето с около 50 хил. жители, което през лятото набъбва тройно, дори четворно. Малък пример за това е импровизирана анкета, правена през миналия юли в центъра на Кушадасъ - оказало се, че само в един ден от най активния сезон там се е чувала реч на 38 националности . 

 И така, първо си изберете агенция най-добре поразпитайте някого, който вече е ползвал услугите й. Цените са горе - долу едни и същи и зависят от удобства та, които ще ви предложат. По-добрият вариант е хранене на шведска маса, но не е задължителен. Оскъпяването идва от ка тегорията на хотела - ако изберете с две звезди, ще спестите малко валута, но пък рискувате да ви изненадат с не съвсем идеална хигиена и да се измъчвате в жега та без климатик в стаята. Добре е да се спрете на три звезди - ще ви предложат доста прилични условия, а ако искате лукс, изберете още по-висока категория. Непременно попитайте дали хотелът има собствен басейн. Това ще разнообрази почивката ви и ще можете да се плацикате, когато си пожелаете. Не се притес нявайте за чистотата, защото санитар ният контрол е задължителен и нищо чуд но в басейна да ви бъде по - приятно, отколкото във водите на Егейско море. Осо бено ако се случи да цъфти планктонът. Когато всичко вече е подготвено, а багажът ви е натъкмен, остава ви само да оставите грижите си тук, да си вземете само най-доброто настроение и, предчувствайки 10-дневно щастие, да поеме те към лелеяното турско градче. Пътят с луксозен автобус е около 18 часа в зави симост от престоя на двете граници. Когато наближите Чанаккале, вече си мис лете за ферибота, който ще ви преведе през Дарданелите и ще ви отнесе в азиатската част на Турция. Времето задължително ще е слънчево и гледката ще ви подготвя за бъдещото приключение. Пристигате в Кушадасъ и естествено, нямате търпение да видите и преживеете всичко, всичко, всичко. Спокойно, има време. Ще ви предложат разнообразна програма за всеки ден. Ако искате само да лежите на плажа - няма лошо, можете да го правите, без никой да ви смущава, но защо бихте толкова път? Затова се заслушайте в предложенията за екскурзии. 

 Задължително изберете посоката към Ефес - това е мястото, където история та ще ви поеме на крилете си и ще ви понесе към приказни тайни отпреди хи ляди години. Е, някои може да ви каже дълбокомислено „за какво ти е да гледаш камънаци, я по-добре да пием по две три бирички на сянка!", но вие първо попитай те сърцето си. Ако го влече назад във вре мето, доберете му се. 

 Ранна утрин е, хапнали сте и само след половин час сте пред храма на Артемида. Не очаквайте да видите величавост та на едно от чудесата на света, защо то от нея е останало скромно количество и само фантазията ви може да сглоби картината отпреди векове. Всичко по-ценно отдавна е в експозициите на прочу тите световни музеи, а тук са останали основите и част от гигантска колона. Погледът ви ще открие, че описаната в аналите като божествено красива сгра да е била разположена на площ колкото днешно футболно игрище. Храмът е бил построен в чест на сестрата на Аполон - Артемида. Известно е, че богинята е закриляла гениални личности и е помагала на бременни жени. Легендата разказва, че когато през 356г. храмът бил опожарен от ръката на Херострат, Артемида не могла да му се противопостави, защото в същото време помагала при раждането на Александър Македонски. Именно заради това след години той повелил да бъде възстановен най-големият и най-кра сив храм в света, чиято височина дости гала 25м. Сградата се крепяла от 127 ко лони с красиви барелефи. Древните хро нисти пишат, че когато човек заставал пред нея, имал усещането, че боговете са слезли, за да я построят. За съжаление само далечните ни предци са имали късмета да го зърнат истински, а сега мястото изглежда по-скоро тъжно и пусто. 

 Когато решите да се оттеглите от мислите си за Артемида, ще ви отведат на хълма с дома, в който прекарала пос ледните години от живота си и срещна ла смъртта Св. Дева Мария. Той е бил в неизвестност чак до 1891 г., когато поредната археологическа експедиция се натъкнала случайно на неговите следи. След дълги дни на безплодно търсене ар хеолозите спрели да отдъхнат и да пият вода от някакво изворче. Тогава един от тях забелязал, че в храсталаците има странно подредени камъни, приличали на градеж. Точно там сега можете да потънете в тишината на къщата на Света Богородица, да запалите свещички за покой на мъртвите и за здраве на жи­вите и да отпиете от водите на живи­телните извори. Трите чучура са нарече­ни за здраве, любов и щастие. А ако от­давна таите съкровена мечта, можете да помолите Св. Дева Мария да помогне за нейното сбъдване, като завържете нещо свое на стената на желанията. 

 Спокойни, че Богородица бди и над вас, вече наистина сте на път към Ефес. Древният град бил основан от Андрокъл според предсказанията на древен жрец. Вече 200 години археолозите не спират да го проучват, а вас ви очаква разходка по дългите 8км улици и булеварди. Всичко е такова, каквото е създадено от древните ръце. Ще стъпвате по камъ ни, поставени там преди около 3500г., ще откриете повеите на културата на гърци, римляни, варвари, османци - това е най-запазеният град, в който е живял Омир. Тук той е написал своята „Илиада", тук са прекарвали дните си знамени ти философи и лекари, до ден днешен в Ефес личи мирното съжителство на езичество, християнство и мюсюлманство. Затова градът събира туристи от всякакви етноси и религии. 

 Задължително се доберете на опитен гид, за да ви ра

зкаже тайната на всяко кътче от Ефес. С изненада ще откриете, че в древността никои външен човек не можел да припари в града, преди добре да се изкъпе. Водата тук никога не е била проблем, навсякъде са били из градени наземни акведукти, които и днес си стоят необезпокоявани, а баните са били почти свещено място. Хигиената е била издигната в култ от жителите на Ефес, затова и смъртоносните епи демии, опустошили не едно място по света, тук рядко са влизали. 

 Поглъщайте всяка дума, защото ви предстои дълго време да си спомняте видяното и чуто то. И задължително снимайте, за да не се объркат после разказите ви за знаме нитите люде, създавали историята на този град. Приседнете в най-големия амфитеатър в Анадола и се опитайте да си представите жестоките гладиаторски битки. Разгледайте украсените с богати мозайки жилища на местната аристокрация, доверете се и когато ви покажат останките от първообраза на днешните банки - и тогава алъшверишът е вървял. И не се усмихвайте, когато със загадъчен жест ви поканят да видите истински тоалетни отпреди три хилядолетия - там жителите водели най-важните си разговори и решавали проблемите на града. Дори публичен дом е имало, а към него ще в и упъти прото типът на днешната модерна реклама - плоча с издялано човешко стъпало и надпис, който подканя мъжете да потърсят спокойствие при жените, които биха го дали на всеки. 

 Пребродили Ефес и отдъхнали ден на плажа, можете да си подарите и екскурзия до Памуккале - място с приказно бели като сняг скали, по които се стича топ ла минерална вода и оформя красиви малки езерца. Ослепително е, неповтори мо е. По-нагоре е басейнът на Клеопатра, където самият император Траян идвал да лекува подаграта си. Сега там е пълно с туристи, а наоколо ги примам ват всякакви местни вкусотии и аткрации. По обратния път попитайте за селото с бутилките и се вгледайте по покривите на къщите - там ще откриете най-нестандартния начин един баща да предлага дъщеря си за женене. Ако зърнете бутилка от кока-кола, значи в дома има стройна мома. Ако е от бира - девойчето е по-закръглено, а ако ши шето е с дъното нагоре, бъдещата булка е с опак нрав. 

 Покрай екскурзиите не пропускайте всеки ден да откривате и по някое кътче от Кушадасъ. Отидете до Птичия остров, дал името на града. Там ще зърнете древна крепост, красива екзотична рас тителност и ята гълъби. Разхождайте се по крайбрежния булевард - гигантските палми и луксозните хотели ще ви създа ват усещането, че сте на френската ривиера, но само на няколко метра навътре в града ще откривате изненадите на Ориента. Тук до блясъка на луксозен бутик спокойно можете да зърнете мага зин за месо, на чиято витрина виси одрано животно. Някои едър, мустакат сладоледаджия може да ви покани да опита те от най-вълшебната ледена сладост. Не го отминавайте, сладоледът му е като навсякъде, но той ще ви покаже смешния си номер с дългата лъжица, коя то в миг може да грабне купеното и в ръцете би да остане празна вафлена чашка. Не се обиждайте, всичко тук е на шега. В Кушадасъ забавата не спира ден и нощ и затова после се помни дълго.