Намери почивка

Информация за Сицилия


Сицилия е район в Италия и най-големият осров във Средиземно море с площ от 25 708 км². Има население от 5 милиона души. Най-голям град на острова е Палермо, а други големи центрове са Сиракуза и Катания

География
Островът е в непосредствена близост до област Калабрия и ги разделя тесният пролив Месина.
В Сицилия се намира най-високият вулкан в Европа – Етна, с височина 3,320 м.
Към административния район се включват и няколко групи от малки острови в околностите на Сицилия.
От хилядолетия Сицилия е производител на зърно, както и на маслини и вино.

Транспорт
По-голямата част от автомобилните пътища минават през северната част на острова. Заради планинския терен на много места пътищата са повдигнати на колони. В южните части има главно второстепенни пътища, които обаче са добре поддържани.
Над пролива Месина се планираше построяването на най-дългия в света висящ мост, но проектът беше отложен заради липса на подкрепа.
Островът е свързан с Европа чрез добре поддържани международни летища и пристанища.

Изкуство
Сицилия е известен с изкуството си район. Тук са родени много поети и писатели, като започнем още от средновековната Сицилианска школа.
В Ното, Рагуса и особено Ачиреале се намират едни от най-добрите примери на италианската барокова архитектура. Град Калтаджионе е известен с декоративната си керамика, а Палермо е важен оперен център. Театро Масимо в Палермо е най-голямата опера в Италия и третата по големина в света със 1400 места.

В Сицилия могат да се видят и две интересни фолклорни традиции в изкуството,развили се под норманско влияние. Сицилийски дървени карети са изрисувани със сложни декорации и сцени от норманските романтични поеми като „Песен за Роланд”. Тези поеми се играят и в традиционния сицилиански куклен театър, в който се използват дървени марионетки. Столицата на кукления театър в Сицилия е град Ачиреале.

История

От 8-и век пр. Хр. насам Сицилия е колонизирана от финикийци, гърци и картагенци. Най-важната колония – Сиракуза е основана през 734г. пр. Хр. Градовете-държави в Сицилия стават важна част от гръцката цивилизация. Емпедокъл и Архимед са родом от този остров. По късно островът е завладян от Картаген, а след Пуническите войни става част от Римската република. След краха на римската империя Сицилия преминава през ръцете на Византия, на вандалите и на остготите, а по-късно бива завладяна от мюсюлманите. Ислямският период от историята на острова е свързан с културно многообразие и религиозна толерантност. По това време Палермо става столица на Сицилийския емират.
През 11-и век островът е завладян от норманите и те го превръщат в свое кралство. Както и други части от южна Италия и Сицилия често сменя своите владетели през Средновековието. От края на 15-и век е част от Испания, а през 18-и пада под властта на Австрия. Сицилия играе важна роля по време на обединителното и освободително движение на Гарибалди през 19-и век
Тове е обаче и времето, когато престъпните групировки постепенно засилват влиянието си на острова и се превръщат в известната сицилианска мафия.

Култура

В Сицилия се говори както на италиански, така и на сицилиански – отделен романски език с много заемки от арабски, гръцки, испански.
Позицията на острова в средата на Средиземноморието е причина за културното и етническо многообразие там. Сицилия е била подложена на многобройни нашествия, колонизации и преселения, които са оставили у хората смесен етнически произход и богата култура.