Намери почивка

Информация за Лондон


Лондон е столицата на Обединеното кралство и Англия. Правилният изговор на името е Ландън, но в България е придобило гражданственост названието Лондон, останало от транскрипцията от немски отпреди Втората световна война. Наред с Ню Йорк, Париж и Токио, Лондон е един от четирите най-важни глобални градове. Лондон произвежда 17% от брутния вътрешен продукт на Великобритания, а лондонското Сити е един от основните финансови центрове в света. Населението на Лондон е около 7 388 000 души. През Лондон тече река Темза, над която са построени множество мостове. Най-известният сред тях е Тауър Бридж (Tower Bridge), построен през 19-ти век до крепостта Tower of London. Лондонското метро е първото метро в света. Сега то има 260 станции. Кмет на Лондон е Кен Ливингстън. Той е и първият кмет на Лондон. Преди него градът нямаше кмет и кметска институция. Забележителности в Лондон са прочутата часовникова кула Биг бен, Уестминстърското абатство, където се извършват коронациите, сватбите и погребенията на кралското семейство, Бъкингамския дворец, резиденцията на кралското семейство, Виенското колело Ландън Ай
Лондон е център на огромна урбанизирана територия, известна като Големият Лондон, която може да се нареди сред най-големите по територия градски образувания. В центъра се намира древният град Лондон, наричан Сити или Скуеър Майл. В рамките на Лондон както Сити, така и Уестминстър имат статус на отделни градове.
Лондон никога не е бил официално обявяван формално за столица на Великобритания. 


География
Градът е разположен около река Темза, която е приливна и постоянно заплашва Лондон с наводнения. Тя се вие между няколко ниски хълма, които не са проблем за транспорта и разрастването на града и затова формата на Лондон е приблизително кръгла.
Темза преди е била доста по-широка, но сега е укрепена и много от притоците й са прекарани под земята.

Интересно за климата на града е, че за разлика от останалата част на Англия е сух и валежите са слаби, макар и чести. В действителност падналият дъжд е в стойности близки до тези в Израел. Сгради и архитектура
Небостъргачите, сред които са известните Геркин, Тауър 42 и Уан Канада Скуеър, са концентрирани в двата финансови района на Лондон – Сити и Канари Уорф. Там се планира строежа и на нови сгради, които ще променят облика на града. Такава ще е например 72-етажната Шард Ландън Бридж. Планът е за около 30 нови небостъргача.

Други забележими сгади са Сити Хол с нейната овална форма, Британската библиотека, Британският музей, куполът Милениум Доум, построен по повод началото на новото хилядолетие и много църкви и катедрали.

Лондон е твърде голям, за да може да се характеризира с определен архитектурен стил. Малко сгради са оцелели от пожара през 1666г., Сред тях е изключим Лондонската кула – Тауър. Има множество сгради от едуардския и викторианския период.

Забележителности са мостът Тауър Бридж и кулата Биг Бен.

В града множество паметници напомнят за миналото и драматичните събития от историята на страната. Паметникът в лондонското Сити е посветен на опустошенията от Големия пожар. Арките Марбъл Арч и Уелингтън Арч пък са свързани с кралската особа. Колоната на адмирал Нелсън, разположена на Трафалгар Скуеър е централно място за лондончани. 


Паркове
Лондон често е наричан „зеленият град” заради многобройните си открити пространства. Най-големи сред тях са разположените в центъра кралски паркове Хайд парк, Кенсингтън гардънс, Холанд парк и Реджънтс парк. Реджънтс парк се намира в близост до восъчния музей на мадам Тюсо, както и до Бейкър стрийт, където е живял героят на Артър Конан Дойл Шерлок Холмс. Хайд Парк пък е известен със спортните си мероприятия и концертите на открито.
Няколко големи парка има и извън централните части на града. Гринуич парк е на югоизток, а Буши парк и Ричмънд парк на югозапад. Разположеният на север Примроуз Хил предлага чудесна гледка към небостъргачите на града.


История
Първото постоянно селище на това място – Лондиниум, е основано от римляните през 43г. от н. е. През 63г. племето Исени, водено от кралица Будика, която се бори срещу римската власт над Британия, опустошава селището. След това градът е построен наново и процъфтява като столица на римската провинция Британия. Заради проблемите в римската империя градът запада и към 5-и век е почти изоставен.

Към 600г. англо-саксонците създават нов град на същото място. Той скоро става столица на кралство Англия. Новият град страда от викингскиге нападения през Средновековието и на няколко пъти е обсаждан и завладяван. По това време е създадено Уестминстърското абатство и двореца. В него е коронясан и първият нормански крал на Англия Вилхелм Завоевателят.

През следващите векове градът се разраства като столица и се строят някои от известните и днес сгради като Тауър, която първоначално е дворец, а след това политически затвор. През 17-и век градът преживява тежка чума и опустошителен пожар, който унищожава почти всичко – пожарът от 1666г., наричан от лондончани Големият пожар. След него градът е построен наново за десет години. След растежа му през 18-и век той става най-големият град в света и остава такъв до 1925г. През 19-и век се строят железници, както и първото метро в света – през 1863г.

Лондон е един от първите градове в човешката история, които достигат население над 1 милион и първият, който надвишава 5 милиона.

През Втората световна война в Лондон умират на 30 000 души от бомбандировките на немската Луфтвафе. Презастрояването през 50-те, 60-те и 70-те се характеризира с богата гама от архитектурни стилове. През 1965г. формалните граници на града са разширени заради непрекъснато нарастващата метрополия, наречена Големият Лондон.
Към града през втората половина на 20-и век се стичат много имигранти от бившите английски колонии. Това предизвиква проблеми с престъпността и безработицата, но въпреки тях от 80-те години насам Лондон преживява икономическо възраждане.
Днес Лондон е космополитен град, където непрекъснато се зараждат нови течения в популярната култура. Градът предстои да бъде домакин на Олимпийските игри през 2012г.

Лондон е седалище на правителството и парламента на Великобритания, които се помещават в сградата на Парламента и в Уестминстър. Музика
Лондон е една от световните столици на класическата и популярната музика и е дом на огромен брой музиканти и групи, както и на големи световноизвестни концертни зали като Роял Албърт Хол

В Лондон е създадено първото оригинално Хард Рок кафе.

Градът е изиграл огромна роля в развитието на музикални жанрове като пънк, готик рок, хард рок, дръм енд бас, електронна музика.